Prefabrik Nedir?

Prefabricate kelimesinden gelen fabrika da ön üretimli olarak hazırlanan daha sonra birleştirilen anlamına gelmektedir. Bu yapılar çelik evler, bungalow evler, ahşap evler, vs gibi. Prefabrik sadece ev demek değildir! Prefabrik hangarlar, prefabrik fabrikalar, prefabrik havuzlar vs gibi ön üretimi olan her şey prefabrik olarak geçmektedir. Ülkemizde ise prefabrik denilince ilk akla gelen prefabrik evdir. Prefabrik evler betonarme evlere göre daha avantajlıdır, kısa sürede kurulur ve maliyetler açısından daha ekonomiktir. Bizler ekonomiyi teknoloji ile birleştirdik ve sizlere hayalinizdeki dört mevsimlik yaşam alanları sunuyoruz.


Çelik yapı Nedir?

0.8mm -1.6mm kalınlıklarında değişen galvanizli hafif çelik sac, rollform makinelerde (soğuk haddeleme)şekillendirilerek statik hesaplamalara uygun profiller haline getirilir. Bu profiller kaynak yapılmadan vida ve perçin sistemi ile birleştirilerek yapının karkas sistemi oluşturulur. Karkas duvarlar, karkas sistemi içeren taban ve çatı yapısına uygun kaplama yapılması tamamen rijittir Beton temel zemin seviyesinden 30 cm yüksekliğinde, basit bir temel kiriş sistemi ile donatılmıştır. Taşıyıcı duvarlar beton kirişlere sabitlenir. Kalan boşluklar bloke edilerek doldurulur. Döşeme, çeliğin takviye filesi ile dökülmesiyle oluşturulur.


Taşıyıcı sistem?

Taşıyıcı sistemin statik projesi aşağıdaki standart ve kurallara göre hazırlanır

Soğuk Şekillendirilmiş Çelik Yapı Elemanlarının tasarımı için AISI Spesifikasyonu TS-498

“Yapı Elemanlarının Yapısal Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri ASCE-7

"Yapılar için Minimum Tasarım Yükleri" Afet Bölgelerinde Yapılar Hakkında Yönetmelik Uluslararası Yapı Kodu 2003

Uluslararası Konut Kodu 2003 TS-648 Çelik Yapı Hesap ve Yapım Kuralları Galvaniz Sac Standartları

Yerleşik Soğuk Şekillendirilmiş Çelik Çerçeveleme için Standart Yöntem, Kuzey Amerika Çelik Çerçeve

İttifakı Soğuk Şekillendirilmiş Yük Taşıyıcı Çelik Sistemlerinin Tasarımı

Teknik Talimatlar, ABD Ordusu Mühendisler Birliği


Çelik yapılar uygulama?

Çatı makaslarını taşıyan ayakların bağlandığı plakalar beton planına görüleceği gibi temel betonu dökülürken ankraj yapılar sömellere bağlanacak betonla birlikte dondurulacaktır.

Beton kuruduktan sonra NPI direkleri zemindeki plakalara civata ile bağlanacaktır.

Prefabriğin kapılarının ve camların takılması

Çatı konstrüksiyon makasları NPT malzemeden yapılacak, onlarda ayaklara civata ile bağlanacaktır.

Ayakları ve makasları birbirine bağlamak için ahşap veya profil aşıklar kullanılacaktır.

Çatı kaplaması olarak trapez galvaniz sac kullanılır. Aşıklara lastikli çivi veya civata ile bağlanır.

Yanların kaplaması olarak trapez galvaniz sac kullanılır.

Binanın yanlarının üst kısımlarına binanın gün ışığından aydınlatılması için PVC trapez kesitli levhalar kullanılır.

Ana giriş kapısı metal malzemeden sürgülü olarak çift kanatlı olur.

Ayrıca servis kapısı tek kanatlı dışa açık olarak yapılır.


Prefabrik yapılar uygulama?

Prefabrik binanın montajı duvarların birleştirilmesi

Prefabrik binanın elektrik ve su tesisatı

Prefabriğin kapılarının ve camların takılması

Çatının yapılması

Çatı derelerinin takılması

Tavanın yapılması ve üzerine cam yünü serilmesi

İç ve dış boyasının yapılması

Banyo vitrifiye malzemelerinin teslim edilmesi (lavabo, duş teknesi 80x80, klozet)

PREFABRİKLERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Dış ve iç paneller : Özel bükümlü paslanmaz galvaniz sacdan ve 8X1250X2500 mm ebatlarında çift taraflı çimentolu yonga levhadan (betopan) imal edilir. Isı yalıtımı için paneller arasında 84 mm 16 dansite polistiren sert köpük kullanılır. Dış panel kalınlığı 10 cm, iç panel kalınlığı 10 cm ve panel yüksekliği 250 cm’dir. olu duvar paneli, pencereli duvar paneli, vasistaslı duvar paneli ve kapılı duvar panelinden imal edilen binaların en ağır parçası (1 adet 125x250 cm dış kapılı panel için ) 114 kg dır.

Panel Birleşimleri : Birleşim elemanları olan özel U ve H profilleri paslanmaz galvaniz sacdan bükülerek özel kenet sistemi ile birleştirilir. Kenarlarda radius oluştuğundan terleme sonucu paslanma olmaz.

Taşıyıcı Konstrüksiyonlar : Çatı makasları, kirişler ve kolonlar özel bükümlü paslanmaz galvaniz sacdan imal edilir. Bina boyunca her 125 cm de bir adet özel şekillendirilmiş çelik makas konulmakta olup makas üst yüzeyine özel şekillendirilmiş galvaniz sacdan aşıklar monte edilir. Montajda civata ve somun kullanıldığından yapı defalarca sökülüp takılabilir.Kaynaksız ve Cıvata Bağlantılı Sistem ile modern üretim tesislerimizde üretilmektedir.

Arakat Konstrüksiyonlar : Ara kat konstrüksiyonu taşıyıcı kafes şeklinde özel bükümlü paslanmaz galvaniz sacdan imal edilir. Arakat zemini 16 mm betopan (çimento yonga levha) ile kaplanır. Alt kat asma tavan alçıpanı üzerine ısı-ses izolasyonu olarak 80 mm (14 kg/m3) kalınlığında cam yünü serilir.Arakat taşıma yükü 200 kg/m² dir.

Çatı Sistemi : %30 Eğimli Beşik Çatı ve Kırma Çatı Sistemleri kullanılmaktadır.

Çatı Kaplama ve Yalıtımı : Çatı kaplaması olarak metal aşıklar üzerine paslanmaz boyasız(naturel) galvaniz trapez sac uygulanır. Opsiyonel olarak kendi tesislerimizde üretilen Kiremit Desenli Boyalı Trapez Sac uygulamasının yanında , Shingle ,Metal Kiremit uygulamaları da yapılmaktadır.Makas alın bölgesi menfezli ve PVC lambri malzeme ile kaplanmaktadır. Bina etrafında 20 cm. genişliğinde paslanmaz galvaniz sacdan şekillendirilmiş menfezli saçaklar bulunmaktadır. Çatıya özel bükümlü paslanmaz galvaniz sacdan deprem diyagonelleri konulmaktadır. PVC esaslı kare yağmur dereleri ve aksesuarları monte edilmektedir. ( Kardan kaynaklanabilecek kırılmalar kapsam dışındadır.)

Tavan Kaplamaları : Tavan kaplaması olarak 12 mm kalınlığında alçıpan levha kullanılır. Tavan yalıtımı olarak asma tavan alçıpanı üzerine 80 mm kalınlığında 80 mm (14 kg/m3) cam yünü serilir.( İsteğe bağlı taşyünü ). Tavan birleşimi çatı makasları altına kaynatılan paslanmaz galvaniz sacdan bükülerek ezme yapılır. Sacın kenarlarında radius oluştuğundan terleme sonucu paslanma oluşmaz. Tavan omegaları estetik görünmesi için PVC kapak konulmaktadır. Alçıpan birleşim elemanları elektrostatik boyalı alüminyum malzemeden imal edilmiştir. Islak mekanların tavanlarına betopan levha uygulanmaktadır.

Dış Kapı : 90x200 cm ölçülerinde çelik kapı olarak imal edilir.Dış kapılarda silindirik özellikli TSE belgeli 1. sınıf kilitler kullanılmaktadır.

İç Kapılar : İç kapılar 80x200 ölçülerinde paslanmaz galvaniz sac kasalı, Kirli Beyaz renkte ahşap Amerikan kapı olarak imal edilir. Alüminyum ve PVC kapılar müşteri tercihli uygulamalarımızdır.İç kapılarda gömme özellikli TSE belgeli 1. sınıf kilitler kullanılmaktadır.

Pencere Doğramaları : 120X100 ,120x160 cm ve vasistaslar 60X40 cm ölçülerinde PVC esaslı malzemeden ve TSE belgeli 1. sınıf PVC olup 60 lık serisidir. (Opsiyonel olarak pencere ve vasistas çevrelerine betopan malzemeden pervaz monte edilmektedir.

Isıcam : Kullanılan camların tamamı çift cam olup ; 4+16+4 mm ısı camlı ve vasistaslar buzlu cam olarak imal edilir.

Not : Sipariş verilirken kapı ve pencere konumları ve ölçüleri mutlaka bildirilmelidir.

Merdivenler : Kutu profillerden imal edilen özel şekillendirilmiş çelik iskelet üzerine 16 mm kalınlığında betopan (çimento yonga levha) kaplanır. Merdiven korkuluğu kutu profillerden imal edilir. Merdiven metal aksamı çift kat astar ve çift kat yağlı boya ile boyanır.

Dış Cephe Boyası : Dış metal yüzeyleri çift kat astar, çift kat sentetik yağlı boya ile boyanır. Dış betopan panel yüzeyleri akrilik dış cephe boyası ile boyanır. Dış duvar birleşim detaylarına mastik çekilmektedir.Yapılarımızda TSE belgeli 1. sınıf boya ürünleri kullanılmaktadır.

İç Cephe Boyası : İç betopan panel yüzeyleri ve tavan alçıpan yüzeyleri plastik boya ile boyanır.Yapılarımızda TSE belgeli 1. sınıf boya ürünleri kullanılmaktadır.

Not : Galvaniz cold form makas,aşık,panel karkası kaynaksız teknoloji kullanıldığından astarsızdır.

Elektrik Tesisatı : Elektrik tesisatı TSE belgeli 1. sınıf kablo kullanılarak panel üzerinden döşenir. 32 amper TSE belgeli 1. sınıf sigorta kullanılmaktadır. Aydınlatma için TSE belgeli 1. sınıf simit armatür kullanılmaktadır. Anahtarlar ve prizler için TSE belgeli 1. sınıf ürünler kullanılmaktadır. Elektrik sayacı, topraklama çubuğu ve bina dışı bağlantıları alıcı tarafından yapılmaktadır.

Not : Tesisat sıvaaltı olacak şekilde yapılmaktadır.

Sıhhi Tesisat : Vitrifiye, lavabo ve duş armatürleri için TSE belgeli 1. sınıf ürünler kullanılmaktadır. Temiz su boruları için PPRC TSE belgeli 1. sınıf ürünler kullanılmaktadır. Atık su boruları için PVC TSE belgeli 1. sınıf ürünler kullanılmaktadır. Su sayacı ve bina dışı bağlantıları alıcı tarafından yapılmaktadır.

Temel ve Beton : Firmamız tarafından verilecek beton planına (temel boyutları) uygun zemin betonu dökülmelidir. Zemin betonu ve zemin etüdü alıcıya aittir. Bina zemin betonuna ankrajlarla ve çelik dübellerle tesbit edilmektedir. Demirli radye temel veya çelik hasırlı zemin hazırlanmalıdır. Bütün hafriyat işlemleri Müşteri sorumluluğundadır.